Διάφορα

7 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την ασφάλιση αυτοκινήτων και αυτοκινήτων

πράγματα που πρέπει να ξέρετε στην ασφάλιση αυτοκινήτου

Πολλοί ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μπερδεύονται από κοινές παρανοήσεις και άγνωστους όρους. Δείτε πώς μπορείτε να βρείτε την καλύτερη κάλυψη (και την καλύτερη τιμή) για το όχημά σας.

Είτε ψωνίζετε ηλεκτρονικά είτε χρησιμοποιείτε έναν πράκτορα, η αγορά ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου αυτοκινήτου είναι περίπλοκη.

Ενώ το Διαδίκτυο καθιστά απλό να συγκρίνετε τις πολιτικές και τα ποσοστά, είναι ακόμα εύκολο να μπερδευτείτε από όλους τους άγνωστους όρους και την ορολογία που χρησιμοποιούν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Η διαδικασία λήψης αποφάσεων θολώνεται επίσης από μακροχρόνιες παρανοήσεις — ή μύθους — σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ασφάλιση.

Για παράδειγμα: πολλοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι τα κόκκινα αυτοκίνητα κοστίζουν περισσότερο για να ασφαλίσουν.

“Αυτό δεν συμβαίνει. Αυτό που οδηγεί τα ποσοστά είναι πράγματα όπως η επιτάχυνση και τα ατυχήματα”, δήλωσε η Loretta Worters, Αντιπρόεδρος των σχέσεων με τα μέσα ενημέρωσης στο Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Πληροφοριών. “Έτσι, εάν έχετε ένα κόκκινο αυτοκίνητο και επιταχύνετε και παίρνετε ένα εισιτήριο ή έχετε ένα ατύχημα, αυτοί είναι λόγοι για αύξηση του επιτοκίου, όχι επειδή οδηγείτε ένα κόκκινο αυτοκίνητο.”

Οι ασφαλιστικές εταιρείες εξετάζουν πολλούς παράγοντες σχετικά με το όχημα κατά τον καθορισμό των ασφαλίστρων τους — συμπεριλαμβανομένης της μάρκας και του μοντέλου, της ηλικίας, του τύπου σώματος, του μεγέθους του κινητήρα, του κόστους επισκευής και της πιθανότητας κλοπής — αλλά όχι του χρώματος.

 

Εδώ είναι επτά πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την αυτόματη ασφάλιση.

 

  1. Πώς καθορίζονται οι τιμές

Κάθε ασφαλιστική εταιρεία έχει τη δική της Φόρμουλα για τον υπολογισμό των τιμών των ασφαλίστρων, αλλά όλοι τείνουν να χρησιμοποιούν τους ίδιους βασικούς παράγοντες. Αυτά περιλαμβάνουν προφανείς, όπως η μάρκα και το μοντέλο του αυτοκινήτου, πώς χρησιμοποιείτε το όχημα (π. χ. οδηγείτε κατά τις ώρες μετακίνησης;) και το αρχείο οδήγησης.

Άλλοι παράγοντες που πηγαίνουν στο μίγμα περιλαμβάνουν:

Η ηλικία, το φύλο και η οικογενειακή σας κατάσταση: οι στατιστικές δείχνουν ότι οι νέοι οδηγοί (με λιγότερη εμπειρία πίσω από το τιμόνι) και οι άνδρες οδηγοί είναι πιο πιθανό να έχουν ατύχημα. Οι παντρεμένοι οδηγοί, από την άλλη πλευρά, είναι λιγότερο πιθανό να υποβάλουν αξίωση ατυχήματος.

Όπου ζείτε: κάποιος που ζει σε μια αστική περιοχή με υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας θεωρείται πιθανότατα μεγαλύτερος κίνδυνος από έναν αντισυμβαλλόμενο σε μια αγροτική περιοχή με λιγότερη κίνηση και λιγότερες κλοπές αυτοκινήτων και διαρρήξεις.

Το πιστωτικό αποτέλεσμά σας: σε πολλά κράτη, οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να εξετάσουν τα πιστωτικά αποτελέσματα κατά τον υπολογισμό των ασφαλίστρων. Η βιομηχανία λέει ότι τα στοιχεία της δείχνουν ότι οι οδηγοί με καλύτερη πίστωση έχουν λιγότερα ατυχήματα. Οι υποστηρικτές των καταναλωτών πιστεύουν ότι αυτό τιμωρεί άδικα τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με χαμηλότερο εισόδημα και θέλουν την πρακτική εκτός νόμου.

 

  1. Η διαφορά μεταξύ σύγκρουσης και συνολικής κάλυψης

Όταν πρόκειται για αυτόματη ασφάλιση, αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη περιοχή σύγχυσης. Πολλοί άνθρωποι, φαίνεται, δεν καταλαβαίνουν τι αγοράζουν.

Μια πρόσφατη έρευνα από την InsuranceQuotes διαπίστωσε ότι το 68 τοις εκατό των Αμερικανών πιστεύει λανθασμένα ότι το ολοκληρωμένο μέρος της πολιτικής τους καλύπτει ζημιές στο αυτοκίνητό τους από σύγκρουση.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Πληροφοριών:

Περιεκτικός: παρέχει την προστασία ενάντια στην κλοπή και τη ζημία που προκαλείται από ένα περιστατικό εκτός από μια σύγκρουση, όπως η πυρκαγιά, η πλημμύρα, ο βανδαλισμός, το χαλάζι, η πτώση των βράχων ή των δέντρων, ή το χτύπημα ενός ελαφιού.

Σύγκρουση: σας αποζημιώνει για ζημιά στο αυτοκίνητό σας που συμβαίνει ως αποτέλεσμα σύγκρουσης με άλλο όχημα ή άλλο αντικείμενο (όπως δέντρο ή προστατευτικό κιγκλίδωμα) όταν είστε υπαιτιότητά σας. Καλύπτει επίσης ζημιές από λακκούβες ή από τροχαίο το αυτοκίνητό σας.

Τόσο η ολοκληρωμένη όσο και η κάλυψη σύγκρουσης είναι προαιρετική ασφάλιση που προστατεύει το αυτοκίνητό σας. Η ασφάλιση αστικής ευθύνης απαιτείται νομικά επειδή καλύπτει τα έξοδα που σχετίζονται με τραυματισμούς, θάνατο ή ζημιά που προκαλείται σε άλλο όχημα ή ιδιοκτησία που εσείς ή άλλος οδηγός προκαλεί κατά την οδήγηση του αυτοκινήτου σας.

 

  1. Ένα πιο ακριβό όχημα δεν κοστίζει πάντα περισσότερο για να ασφαλίσει

Γι ‘ αυτό είναι σημαντικό να υπολογίσετε τι θα κοστίσει η ασφάλειά σας για τα διάφορα μοντέλα που εξετάζετε όταν ξεκινάτε να ψωνίζετε για ένα νέο όχημα.

“Ένα ακριβό SUV μπορεί να έχει καλύτερα ποσοστά αξίωσης για ατυχήματα ή κλοπές από ένα αυτοκίνητο χαμηλότερης τιμής, οπότε τα ασφάλιστρα καταλήγουν να κοστίζουν λιγότερο”, δήλωσε ο Penny Gusner, αναλυτής καταναλωτών για Insurance.com.

 

  1. Υπάρχουν τρόποι να πληρώσετε λιγότερα για την αυτόματη ασφάλιση

Μπορεί να υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μειώσετε τον ασφαλιστικό σας λογαριασμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό σημαίνει μείωση της κάλυψης. Για παράδειγμα, ίσως θελήσετε να ρίξετε ολοκληρωμένη κάλυψη σε ένα παλιό όχημα.

Η αύξηση των ατελειών, τι θα πληρώσετε πριν από την ασφάλιση, είναι μια άλλη κίνηση εξοικονόμησης χρημάτων-αν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά να καλύψετε τα δυνητικά υψηλότερα έξοδα εκτός τσέπης. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Πληροφοριών:

Η αύξηση της έκπτωσής σας από $200 σε $500 θα μπορούσε να μειώσει το κόστος σύγκρουσης και πλήρους κάλυψης κατά 15 έως 30 τοις εκατό.

Πηγαίνοντας σε μια έκπτωση $ 1.000 μπορεί να σας εξοικονομήσει 40 τοις εκατό ή περισσότερο.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν εκπτώσεις για χαμηλά χιλιόμετρα, πολλαπλά αυτοκίνητα, ασφαλείς οδηγούς (χωρίς κινούμενες παραβιάσεις σε τρία χρόνια) και φοιτητές με καλούς βαθμούς — για να αναφέρουμε μόνο μερικούς. Μπορεί επίσης να είστε σε θέση να πάρετε μια καλύτερη τιμή για την ομαδοποίηση αυτοκινήτων και την κάλυψη του ιδιοκτήτη σπιτιού με την ίδια εταιρεία.

 

  1. Η προσωπική αυτόματη ασφάλιση δεν καλύπτει τη χρήση του οχήματός σας για επιχειρήσεις

Οι περισσότερες πολιτικές αποκλείουν την οδήγηση ενός προσωπικού οχήματος για επαγγελματικούς σκοπούς. Πολλές εταιρείες θα ακυρώσουν την πολιτική σας εάν ανακαλύψουν ότι το κάνετε αυτό.

“Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι αν κάνουν κάθε είδους πλευρική συναυλία — παράδοση πίτσας, αγγελιοφόρος ή οδηγός μερίδας-πρέπει να βεβαιωθούν ότι καλύπτονται, γιατί αν βρίσκεστε σε ατύχημα, ίσως να είστε στο γάντζο για τα πάντα”, δήλωσε ο Gusner.

Συζητήστε με την ασφαλιστική σας εταιρεία για να πάρετε μια “έγκριση” στην πολιτική σας για αυτή την επιχειρηματική οδήγηση. Οι οδηγοί Ride-share — όπως οι Lyft και Uber-έχουν καλή κάλυψη από την εταιρεία ride-share όταν έχουν έναν πελάτη στο όχημα. Είναι όταν οδηγούν γύρω από την αναμονή για τον επόμενο αναβάτη που βρίσκονται σε κίνδυνο. Η προστιθέμενη κάλυψη που παρέχεται από μια θεώρηση επιχειρηματικής χρήσης είναι λογική, συνήθως $10 έως $20 το μήνα, σύμφωνα με έρευνα της NerdWallet.

 

  1. Αφήστε κάποιον να οδηγήσει το αυτοκίνητό σας και η ασφάλειά σας θα πληρώσει εάν έχει ατύχημα

Ο γενικός κανόνας είναι: η αυτόματη ασφάλιση ακολουθεί το αυτοκίνητο, όχι τον οδηγό.

“Εάν δανείζετε το αυτοκίνητό σας σε κάποιον άλλο, ουσιαστικά τους δανείζετε το αυτοκίνητό σας καθώς και την ασφάλειά σας, στις περισσότερες περιπτώσεις”, δήλωσε ο Eric Madia, αντιπρόεδρος σχεδιασμού προϊόντων στην Esurance.

Έτσι, εκτός αν πρόκειται για έκτακτη ανάγκη ή έχετε πιει, πρέπει να σκεφτείτε τις ασφαλιστικές επιπτώσεις του να αφήσετε κάποιον άλλο να πάρει πίσω από το τιμόνι του οχήματός σας.

 

  1. Αφήστε την ασφάλεια του αυτοκινήτου σας να λήξει και θα μπορούσε να αυξήσει την τιμή όταν το χρειάζεστε ξανά

Είναι δελεαστικό να ακυρώσετε την ασφάλιση αυτοκινήτου σας όταν δεν σκοπεύετε να οδηγήσετε για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Είναι επίσης εύκολο να ξεχάσετε να πληρώσετε ένα λογαριασμό. Όποια και αν είναι η αιτία, αν αφήσετε την κάλυψή σας να λήξει, τα ασφαλιστικά σας ποσοστά θα είναι υψηλότερα εάν χρειαστείτε κάλυψη και πάλι κάτω από το δρόμο.

Όπως σημειώνει η Esurance σε ένα blogpost: “οι ασφαλιστικές εταιρείες αυτοκινήτων θεωρούν ότι ο ακάλυπτος είναι υψηλότερος κίνδυνος από εκείνους που διατηρούν επιμελώς τις πολιτικές τους σε ισχύ. Και ακόμη και μια καθυστέρηση μιας ημέρας στην κάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα ποσοστά.”

Εάν δεν θα οδηγείτε το αυτοκίνητο για λίγο για κάποιο λόγο, επικοινωνήστε με την ασφαλιστική εταιρεία και δείτε ποιες επιλογές έχετε.

 

Πώς να πάρει την καλύτερη τιμή για την αυτόματη ασφάλιση

Η αγορά ασφάλισης είναι σαν οποιαδήποτε άλλη αγορά: αν θέλετε την καλύτερη τιμή, πρέπει να συγκρίνετε το κατάστημα. Κάθε ασφαλιστική εταιρεία έχει διαφορετική πολιτική αναδοχής που έχει ως αποτέλεσμα διαφορετικές τιμές. Μπορείτε να συγκρίνετε πολιτικές δίπλα – δίπλα σε τοποθεσίες όπως Insurance Market, Cosmote Insurance, Asfaleies24, κ.α..

“Τα ποσοστά ασφάλισης ποικίλλουν, μερικές φορές κατά εκατοντάδες ευρώ ετησίως, με διαφορετικούς ασφαλιστές”, δήλωσε ο Γιώργος στο Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Πληροφοριών. “Θέλετε να βεβαιωθείτε ότι έχετε μια αυτόματη ασφαλιστική εταιρεία που έχει μια καλή βαθμολογία, προσφέρει καλές τιμές, αλλά και παρέχει καλή εξυπηρέτηση.”

Για όσους έχουν ήδη αυτόματη ασφάλιση, η Consumer Reports προτείνει να κάνετε έναν έλεγχο επιτοκίων κάθε δύο ή τρία χρόνια. “Κοιτάζοντας πέρα από μερικούς μόνο ασφαλιστές, θα έχετε μια καλύτερη βολή στην εξοικονόμηση”, γράφουν οι συντάκτες. Θα πρέπει επίσης να ψωνίζετε την αγορά κάθε φορά που αλλάζουν οι προσωπικές σας περιστάσεις, όπως το γάμο, το διαζύγιο ή η μετακίνηση σε διαφορετικό σπίτι ή διαμέρισμα.