Πολίτες ενάντια στην κατάθλιψη.

 

Μια από τις 'ασθένειες' του σύγχρονου τρόπου ζωής, κυρίως των δυτικών κοινωνιών, είναι η κατάθλιψη. Στο σημείωμα αυτό θα παρουσιάσουμε τις ιστοσελίδες ενός προγράμματος που αφορά και απευθύνεται στους ανθρώπους που έχουν κατάθλιψη.

Το όλο εγχείρημα χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Το Πρόγραμμα φιλοδοξεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης – ενός ολοένα αυξανόμενου προβλήματος – στη χώρα μας, επενδύοντας σε καινοτόμες δράσεις. Οι δύο βασικοί άξονες του προγράμματος είναι:

1. Η εκπαίδευση ατόμων με προσωπικό βίωμα κατάθλιψης ("ειδικοί από εμπειρία" - experts by experience) στο συντονισμό ομάδων αυτοβοήθειας, δηλαδή ομάδων αλληλοϋποστήριξης για την καλύτερη αντιμετώπιση και διαχείριση δυσκολιών που σχετίζονται με την κατάθλιψη και τα καταθλιπτικά συμπτώματα.
2. Η παροχή θεραπευτικής υποστήριξης σε άτομα που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη μέσω ψυχοεκπαιδευτικών ομάδων που θα συντονίζουν ειδικά καταρτισμένοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Στις ιστοσελίδες του προγράμματος μπορείτε να βρείτε:
1. Αναλυτικές πληροφορίες για το Πρόγραμμα.
2. Ενημερωτικό υλικό για την κατάθλιψη, την αυτοκτονία, την ενδυνάμωση, το recovery (ανάρρωση), το στίγμα και τις ομάδες αυτοβοήθειας.
3. Το εκπαιδευτικό υλικό (εγχειρίδιο και παρουσιάσεις) που χρησιμοποιείται στην εκπαίδευση των συντονιστών των ομάδων αυτοβοήθειας.
4. Ενημερωτικό υλικό για τις ψυχοεκπαιδευτικές ομάδες.
5. Ενδιαφέροντα σχετικά άρθρα και βίντεο.
6. Προσωπικές μαρτυρίες και αφηγήσεις αναφορικά με το βίωμα της κατάθλιψης και της συμμετοχής σε ομάδα αυτοβοήθειας.
7. Forum επικοινωνίας και αλληλοϋποστήριξης.

Αυτό που πρέπει να τονίσουμε ιδιαίτερα είναι ότι οι ιστοσελίδες αυτές σε καμία περίπτωση ΔΕΝ παρέχουν κλινικές υπηρεσίες (ψυχιατρικές, φαρμακευτικές ή ψυχοθεραπευτικές) και ΔΕΝ τις υποκαθιστούν με οποιονδήποτε τρόπο. Αντίθετα συνιστούν την επικοινωνία με τους ειδικούς πριν ακολουθηθεί οποιαδήποτε συμβουλή ή οδηγία που ενδεχομένως διαβάσει κάποιος στα άρθρα.

Η διεύθυνση του ιστοχώρου είναι: http://www.citizensagainstdepression.gr/index.php?lang=el

Το ψακτήρι του internet.

 

 

 

 

 

Back to top
Back to top