Η πύλη για την ελληνική γλώσσα

 Εδώ και αρκετό καιρό παρακολουθώ τις ενημερώσεις για διάφορες δραστηριότητες που αφορούν την φιλολογία που στέλνει η ΠΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Στον ιστότοπο αυτό θα συναντήσουμε διάφορες ενότητες οι οποίες αφορούν την Ελληνική Γλώσσα (Νέα Ελληνική, Μεσαιωνική, Αρχαία Ελληνική) καθώς και ειδικού ενδιαφέροντος όπως η νεοελληνική λογοτεχνία ή η ιστορία και θεωρία. Την επιμέλεια έχει το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας τα οποίο έχει έδρα στην Θεσσαλονίκη και σχεδιάστηκε για λογαριασμό του Υπουργείου Παιδείας. .

Απευθύνεται σε ερευνητές, φοιτητές, διδάσκοντες, μαθητές και γενικότερα σε όσους ενδιαφέρονται για την ελληνική γλώσσα, εντός και εκτός Ελλάδας. Παρέχει μια σειρά από ηλεκτρονικά εργαλεία (ηλεκτρονικά λεξικά, σώματα κειμένων) και πλούσιο υποστηρικτικό υλικό για τη μελέτη και τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και για κάθε μορφή άτυπης διδασκαλίας της ελληνικής στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό.

Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιό του. Πρόεδρος είναι ο κ. Π. Λογομενίδης ο οποίος είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και συμμετέχουν σε αυτό οι κ. Ι. Καζάζης, καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ, Α. Αντωνάρας Αρχαιολόγος, Δ.Ιγνατιάδου Αρχαιολόγος, Ν. Αντωνοπούλου Επίκουρη καθηγήτρια Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ΑΠΘ, Ε. Σακελλάρη, Στ. Ευσταθιάδης Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ΑΠΘ, Τ. Καγιαλής Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, ΕΑΠ, Α. Ρεγκάκος Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας, ΑΠΘ. Υπεύθυνος του έργου είναι ο Δημήτρης Κουτσογιάννης Επίκουρος Καθηγητής Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας Α.Π.Θ. Στην ανάπτυξη του έργου συμμετέχουν πάνω από 100 ακαδημαϊκοί, ερευνητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, τεχνικοί υπολογιστών και προσωπικό διοικητικής στήριξης.

Ο κύριος λόγος όμως που παρουσιάζουμε τον διαδικτυακό αυτό τόπο είναι η παρουσίαση του έργου του Εμμανουήλ Κριαρά. Σε αυτή καταγράφεται και διατίθεται το σύνολο τόσο της εργογραφίας του Καθηγητή Εμμανουήλ Κριαρά, όσο και των ποικίλων δημοσιευμάτων και κρίσεων για το έργο του. Το ψηφιοποιημένο υλικό χωρίζεται στις παρακάτω ενότητες:

Λεξικό Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας (τόμοι Α-ΙΖ)
(17 τόμοι του Λεξικού: οι 14 πρώτοι συνταγμένοι και εκδεδομένοι από τον Εμμ. Κριαρά, ενώ ο 15ος και οι επόμενοι αποτελούν εκδόσεις του Τμήματος Λεξικογραφίας του ΚΕΓ, υπό τη διεύθυνση του κ. Ι. Ν. Καζάζη.)
Μεσαιωνικές Μελέτες
Επιστημονικές μελέτες του Κριαρά σε κείμενα της μεσαιωνικής γραμματείας.
Θέματα Γλώσσας
Μελέτες για την ελληνική γλώσσα και το γλωσσικό ζήτημα.
Αλληλογραφία - Αυτοβιογραφικά - Ντοκουμέντα
Βιβλία που περιέχουν την αλληλογραφία του Κριαρά,
Αυτοβιογραφικά έργα του και σπάνια γραπτά ντοκουμέντα
Εργογραφία - Βιβλιοκρισίες
Στοιχεία της εργογραφίας και ποικίλα δημοσιεύματα και κρίσεις για το έργο του Εμμ. Κριαρά.
Περιοδικά
Άρθρα σε έγκριτα περιοδικά του ίδιου του Κριαρά καθώς και διακεκριμένων ερευνητών που αναφέρονται στο έργο του.

Παράλληλα παρατίθεται οπτικο-ακουστικό υλικό (βίντεο με συνεντεύξεις, ομιλίες, χαιρετισμούς του Κριαρά).

Όλα αυτά και πολλά άλλα κάνουν αυτόν τον διαδικτυακό τόπο ιδιαίτερο και ενδιαφέροντα και σας προτείνουμε να τον επισπευτείτε. Στις μέρες μας που η συζήτηση για την γλώσσα δίνουν και παίρνουν και όλοι μας θεωρούμε τους εαυτούς μας 'ειδικούς', καλό είναι να γνωρίζουμε την άποψη των ανθρώπων που ξέρουν.

Η διεύθυνση της πύλης είναι: http://www.greek-language.gr/

Η διεύθυνση για το έργο του Εμμ. Κριαρά είναι:

http://www.greek-language.gr/greekLang/medieval_greek/em_kriaras/index.html

Το ψακτήρι του internet

Back to top
Back to top