Ναυτική Συλλογή Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη

 

Οι Έλληνες χαρακτηρίζονται πολλές φορές ως ένας λαός ναυτικός. Παρά τον χαρακτηρισμό αυτό στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλά μουσεία ή συλλογές που να παρουσιάζουν την σχέση του Έλληνα με την θάλασσα και κυρίως την ιστορική τεκμηρίωση αυτής της σχέσης.

Μια από τις ελάχιστες εξαιρέσει αποτελεί η ναυτική συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη στον Πειραιά. Τι ίδρυμα, αν και λειτουργεί ως Βιβλιοθήκη Καίτη Λασκαρίδη από το 1993, ιδρύθηκε με προεδρικό διάταγμα το 2007. Σκοπός του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη» είναι η προαγωγή σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο του ελληνικού πολιτισμού γενικά και ιδιαίτερα των ελληνικών Γραμμάτων και της Ιστορικής και Ναυτικής Έρευνας, παράλληλα με την προαναφερθείσα βιβλιοθήκη.

Στον ιστότοπο του Ιδρύματος υπάρχει μια ενδιαφέρουσα σειρά ιστοσελίδων οι οποίες παρουσιάζουν την ναυτική συλλογή του που βρίσκεται στη συμβολή των οδών 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου. Αυτή αποτελείται από αντικείμενα που έχουν συλλεγεί από τον Πάνο Λασκαρίδη και αφορούν στη θάλασσα και τους θαλασσινούς. Πέραν των αντικειμένων που εκτίθενται περιλαμβάνει και παλαιά και σπάνια βιβλία, τα οποία συγκαταλέγονται στις συλλογές της Ιστορικής Βιβλιοθήκης.

Η Ναυτική Συλλογή περιλαμβάνει τις εξής συλλογές, μερικές από τις οποίες παρουσιάζονται σε αντίστοιχες ιστοσελίδες στον ιστότοπο του Ιδρύματος:
Την συλλογή Nelson: Αυτή περιλαμβάνει 82 ιδιόγραφες επιστολές του Λόρδου Ναυάρχου Nelson, δεκάδες εφημερίδες της εποχής που μνημονεύουν τις νίκες του Nelson, πολλά προσωπικά αντικείμενα του Ναυάρχου, περί τα 1.500 βιβλία με θέμα τον Nelson και τους Ναπολεόντειους πολέμους και μία συλλογή αξιόλογων πινάκων, θαλασσογραφιών και χαρακτικών έργων στα οποία απεικονίζεται ο ίδιος ο Nelson, κάποιες από τις ναυμαχίες του και ο θάνατός του. Διαθέτει επιπλέον και μία σημαντική συλλογή περίπου 30 μοντέλων διαφόρων τύπων πολεμικών πλοίων από κόκαλο ή ελεφαντοστό κατασκευασμένα από Γάλλους αιχμαλώτους των Ναπολεόντειων πολέμων.
Την συλλογή ναυτικών οργάνων: Περιλαμβάνει σπάνια ναυτικά όργανα και όργανα ναυσιπλοΐας όπως εξάντες, πυξίδες, τηλεσκόπια κ.ά., ενώ πλαισιώνεται και από μια σειρά ιατρικών εργαλείων και οργάνων σχεδίασης 18ου και 19ου αιώνα.
Την συλλογή κοκκάλινων ομοιωμάτων ιστιοφόρων πλοίων: Πρόκειται για μια σειρά κοκάλινων ιστιοφόρων του 19ου αιώνα, έργα Γάλλων αιχμαλώτων των Ναπολεόντιων πολέμων.
Την συλλογή Scrimshaws: Περιλαμβάνει εγχάρακτα δόντια φάλαινας ή θαλάσσιου ίππου, έργα φαλαινοθηρών του 19ου αιώνα.
Την συλλογή φαρικών αντικειμένων: Σε αυτή ανήκουν αντικείμενα που δόθηκαν στο Ίδρυμα με τη μορφή χρησιδανείου από την Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού.

Η ηλεκτρονική διεύθυνση της ναυτικής συλλογής του Ιδρύματος είναι: http://www.laskaridou.gr/naftiki-sillogi/.

 

Το ψακτήρι του internet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Back to top
Back to top