Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ

img3735656Η καθηγήτρια φιλολογίας Κατερίνα Χατζοπούλου γράφει για τον αρχαίο σκεπτικισμό και την επίδραση που αυτός έχει στην σύγχρονη πολιτική σκέψη έχοντας την δύναμη να γεφυρώνει τα ψευδή χάσματα, να απεγκλωβίζει τη σκέψη από μια αδιέξοδη οργάνωση της πραγματικότητας και να διοχετεύει την ενεργητικότητα προς παραγωγικές κατευθύνσεις.

 

 

Περισσότερα...

Η ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΒΕΓΓΟΣ

ModernTimesΟ καθηγητής Βασίλης Καραποστόλης συγκρίνει τον τρόπο που αντιμετωπίζει την εργασία ο Ευρωπαϊκός Νότος και ο Ευρωπαϊκός Βορράς μέσα από δύο κινηματογραφικούς ήρωες.

Περισσότερα...

ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΩΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

embrioΟ καθηγητής φιλοσοφίας Στέλιος Βιρβιδάκης προσπαθεί να περιγράψει το ερώτημα του νοήματος της ζωής και να παρουσιάσει τις μεθόδους με τις οποίες μπορούμε να αναζητήσουμε την απάντησή του.

Περισσότερα...

Η ΕΤΕΡΟΤΗΤΑ ΩΣ ΦΥΣΙΚΗ ΑΡΧΗ

eterotitaΟ δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης εξετάζει το ερώτημα του ανθρώπου «ποιος είναι αυτός και ποιοι είναι οι άλλοι», παρουσιάζοντας τις διαχρονικές απαντήσεις διαφόρων διανοητών του παρελθόντος, προβάλλοντάς το ταυτόχρονα στο σήμερα.

Περισσότερα...

Η ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΖΑΚ ΝΤΕΡΙΝΤΑ - ΜΙΑ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ

deridaΟ φιλόλογος Δημήτρης Γ. Ιωάννου γράφει για την «ιουδαϊκότητα» και τον ιδιότυπο μεσσιανισμό στην σκέψη του φιλοσόφου της αποδόμησης.

Περισσότερα...
Back to top
Back to top