Η 4η ΒΡΑΔΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΕΧΕΙ Η ΣΑΤΙΡΑ ΗΘΙΚΗ;

 

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017 στις 19.30 η 4η Βραδιά Διαλόγου που διοργάνωσε ο ΙΔΕΟΤΟΠΟΣ. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο café Θέσις 7 (Αγίου Φιλίππου 7 Μοναστηράκι) και είχε θέμα:

Έχει η σάτιρα ηθική;

Στην εκδήλωση αυτή είχαν προσκληθεί για να μιλήσουν και να συμμετάσχουν στην συζήτηση οι:
Ελένη Γερασιμίδου – Ηθοποιός
Σπύρος Δερβενιώτης - Γελοιογράφος
Δημήτρης Νανούρης – Δημοσιογράφος
Αριστείδης Χατζής – αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου του ΕΚΠΑ

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση αφού παρήγγειλαν το ρόφημα που ήθελαν και το οποίο περιλαμβάνονταν στην τιμή της συμμετοχής στην εκδήλωση, πήραν θέση στα τραπεζάκια του cafe για να ξεκινήσει η εκδήλωση.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΙΔΕΟΤΟΠΟΥ Γιώργος Μπουσούτας Θανάσουλας ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στον θεσμό των εκδηλώσεων αυτών και στη συνέχεια αφού παρουσίασε τους προσκεκλημένους μίλησε για το θέμα προτάσσοντας και ορισμένα ερωτήματα τα οποία θα μπορούσαν να διερευνηθούν κατά την διάρκεια της συζήτησης όπως:
Πόσο έντονη μπορεί να είναι η σάτιρα που ασκείται σε ένα πρόσωπο;
Μπορεί αυτή να προσβάλει την προσωπικότητα του σατιριζόμενου προσώπου;
Μπορεί η σάτιρα να ξεπερνά τα όρια που θέτει η κοινή ηθική, η θρησκευτική ή η εθνική πεποίθηση;
Επιτρέπεται ο θεατής ή ο ακροατής της σάτιρας να παρέμβει δυναμικά και να καταστρέψει ή να απαγορεύσει την σατιρική έκφραση;

Στην συνέχεια το λόγο πήρε ο Αριστείδης Χατζής, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στον Αριστοφάνη και τα έργα του που σατίριζαν το πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της εποχής, μεταφέρθηκε σε σύγχρονα παραδείγματα για να καταδείξει ότι η σάτιρα δεν πρέπει να έχει ηθική πέραν της ηθικής του δημιουργού της και ότι είναι υποχρέωση της κοινωνίας να προασπίσει το δικαίωμα της σατιρικής έκφρασης.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δημήτρης Νανούρης ο οποίος αφού αναφέρθηκε στον όρο της σάτιρας και τον τρόπο που αυτή εκφράστηκε στον χρόνο, καυτηρίασε πρακτικές του σύγχρονου πολιτικού διαλόγου που δεν δέχονται την σάτιρα και επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας ενός πολιτιστικού πλαισίου στο οποίο η σάτιρα να γίνεται αποδεκτή ώστε να υπερασπίζεται η σατιρική έκφραση.

Ακολούθησε ο Σπύρος Δερβενιώτης ο οποίος, μεταξύ άλλων, παρουσίασε τον προβληματισμό που δημιούργησε στην κοινότητα των γελοιογράφων οι αντιδράσεις που υπήρξαν όταν παρουσιάστηκαν τα σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ. Αναφέρθηκε στις διάφορες απόψεις που αναπτύχθηκαν και οι οποίες επιβεβαιώνουν την πεποίθηση ότι το θέμα έχει πολλές διαστάσεις και παραμέτρους. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σάτιρα είναι ένα όπλο του ασθενέστερου προς την εξουσία και ως εκ τούτου θα πρέπει να προστατευτεί.

Τελευταία πήρε το λόγο η Ελένη Γερασιμίδου η οποία παρουσίασε κυρίως την σάτιρα ως καλλιτεχνικό είδος και επισήμανε ότι σημαντικό ζήτημα είναι ο σατιρισμός των θέσεων, απόψεων και λόγων των προσώπων που σατιρίζονται και όχι των εξωτερικών σωματικών ή εμφανισιακών στοιχείων του σατιριζόμενου προσώπου.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση οι οποίοι ανέπτυξαν νέες παραμέτρους προβληματισμού που εμπλούτισαν την συζήτηση και την ανταλλαγή των απόψεων. Θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν η προστασία του σατιριζόμενου προσώπου από την εξουσία αυτού που ασκεί την σάτιρα, την σύνδεση της σάτιρας με την ελευθερία του λόγου, την δυνατότητα ή όχι της σάτιρας να περιλαμβάνει ζητήματα που αφορούν την ιδιωτική ζωή και την ιδιωτική σφαίρα ενός προσώπου, το αν επιτρέπεται να σατιρίζεται η θρησκεία και τα θρησκευτικά πιστεύω κ. ά.

Η συζήτηση διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες και ο βαθμός συμμετοχής των παρισταμένων ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικός. Μετά το πέρας της εκδηλώσεως το εγκωμιαστικά σχόλια ήταν πολλά και ο ενθουσιασμός για συμμετοχή και στο μέλλον σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις μεγάλος.

008-4βδ

     012-4βδ

 

   026-4βδ022-4βδ

035-4βδ

    038-4βδ

Back to top
Back to top