ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ERIK CRAIG

 

logo CMYK

Dr. Erik Craig*

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017
10.00 έως 18.00
στην
Ελληνοαμερικανική Ένωση,
Μασσαλίας 22, Αθήνα

Κόστος: 80 ευρώ μέχρι 5 Σεπτεμβρίου
100 ευρώ

Έρως και Ψυχοθεραπεία

Το μονοήμερο αυτό σεμινάριο θέτει ερωτήματα για τα πιο κεντρικά θέματα της ανθρώπινης ύπαρξης, πολλά από τα οποία μπορούν να ενωθούν στην έννοια Έρως.

Θα ξεκινήσουμε με το να αναρωτηθούμε τι πιθανόν να εννοούμε αρχικά όταν λέμε έρως, τη σφαίρα του ερωτικού και όλα όσα περιλαμβάνει, μαζί με την αγάπη, τη σεξουαλικότητα, την αισθαντικότητα, την επιθυμία, τη λαχτάρα, τον συναισθηματικό δεσμό, τη σύνδεση και άλλα. Από εκεί θα συζητήσουμε έναν αριθμό άλλων ερωτημάτων εφόσον το επιτρέψει ο χρόνος. Αυτά περιλαμβάνουν:

Ποιος είναι ο ρόλος του έρωτα, της αγάπης, του συναισθηματικού δεσμού και της σεξουαλικότητας ως δυναμικοί παράγοντες μέσα σε αυτόν κατά την διάρκεια της ανθρώπινης ανάπτυξης και των σχέσεων; Πώς θα μπορούσε η νευροεπιστήμη να εμπλουτίσει την κατανόησή μας ως προς τον έρωτα, τον συναισθηματικό δεσμό και την αισθαντική/σεξουαλική ευχαρίστηση στην ανθρώπινη ύπαρξη; Πώς θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε τον έρωτα σε σχέση με τον θάνατο; τη μοναξιά; την επιθυμία; την οργή; το πένθος;

Ποιος είναι ο ρόλος της ερωτικής εμπειρίας στο θεραπευτικό/αναλυτικό πλαίσιο και στη θεραπευτική σχέση; Πώς αντιλαμβανόμαστε και πώς αποκρινόμαστε στην πολύμορφη σεξουαλικότητα του θεραπευόμενου, αλλά και του θεραπευτή; Τι εννοούμε με τους όρους μεταβίβαση και αντιμεταβίβαση στα πλαίσια της υπαρξιακής ψυχοθεραπείας; Πώς μπορούμε να είμαστε, να ακούμε και να κατανοούμε τα ερωτικά συναισθήματα που έχουν οι θεραπευόμενοι προς εμάς ή εμείς προς εκείνους; Άλλες πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις θα μπορούσαν να είναι: Ποιο είναι το νόημα και ποιος ο ρόλος του αγγίγματος; Τι γίνεται με την αυτο-αποκάλυψη του θεραπευτή; Ποια η απάντηση στην ερώτηση: “Γιατί δεν μπορούμε να είμαστε εραστές;”.

Θα ξεκινήσουμε με μερικές από τις θεμελιώδεις υπαρξιακές αρχές, τροποποιώντας την σκέψη του Φρόιντ κατά έναν φαινομενολογικό- ερμηνευτικό τρόπο και έτσι θα ασχοληθούμε με τα ερωτήματα που τέθηκαν παραπάνω. Διακοπές μέσω ερωτήσεων, σχόλια και διάλογος και ιδιαίτερα συγκεκριμένα κλινικά ή προσωπικά παραδείγματα θα είναι ευπρόσδεκτα. Παρότι θα φέρουμε πολύ υλικό για παρουσίαση και προβληματισμό, το σεμινάριο έχει σχεδιαστεί ως μία ευκαιρία συν- δημιουργίας και ομαδικής δουλειάς.


___________________________________________________________________
* Ο Erik Craig είναι ψυχολόγος και διατηρεί το ιδιωτικό του γραφείο στην Santa Fe, στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ. Αφού ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, μελέτησε και συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με σημαντικά πρόσωπα της Δυτικής ανθρωπιστικής, υπαρξιακής και ψυχαναλυτικής ψυχολογίας και ψυχοθεραπείας. Από το 2004 έως το 2014 μελέτησε και συνεργάστηκε στενά με τον Κορεάτη ψυχίατρο και ιδρυτή της Ψυχοθεραπείας Τάο, Rhee Dongshick. Ο Erik έχει διδάξει και δουλέψει θεραπευτικά με την ανθρωπιστική και υπαρξιακή ψυχοθεραπεία για πάνω από 40 χρόνια και είναι μόνιμος καθηγητής στο Assumption College, University of New Mexico καθώς και στο Pacifica Graduate Institute.

Έχει εκδώσει περίπου 50 άρθρα στην υπαρξιακή θεωρία, θεραπεία και στα όνειρα και έχει επιμεληθεί δύο πρωτοποριακά ειδικά θέματα στο Journal of Humanistic Psychology (περιοδικό που εκδίδει ο Αμερικάνικος Σύλλογος Ψυχολόγων) τα: Ψυχοθεραπεία προς την Ελευθερία: Ο dasein τρόπος να δουλεύει κανείς στην Ψυχολογία και στην Ψυχανάλυση (1988) και Βάθος, Θάνατος και Διάλογος: Νέες αναζητήσεις στην υπαρξιακή ψυχοθεραπεία του βάθους (2008).

Ο Erik έχει διατελέσει πρόεδρος του International Association for the Study of Dreams και είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Journal: Dreaming. Έχει επίσης διατελέσει πρόεδρος του παραρτήματος του ΑμερικάνικουΣυλλόγου Ψυχολόγων για την Ανθρωπιστική Ψυχολογία. Το 2015 τον τίμησαν με το βραβείο Rollo May για την “ανεξάρτητη και εξαιρετική αναζήτηση νέων συνόρων στην ανθρωπιστική ψυχολογία”. Αυτή την περίοδο είναι πρόεδρος του New Mexico Society for Psychoanalysis.

Χορηγός Επικοινωνίας:

ideotopos logo

 

 

 

Back to top
Back to top